In 4 stappen van spanning naar ontspanning
We leven in een onzekere tijd. Het corona-virus heeft ieders leven omgegooid. Van thuis werken tot volledige quarantaine, van studieachterstand tot het verliezen van je baan. Het heeft grote impact.
We weten niet hoe ons leven er de komende weken of maanden uit gaat zien. Misschien mag jij nog wel naar je werk of naar school. Of bezoek je vrienden, ben je aan het sporten, ga je naar het terras. Of wellicht zit je thuis en voel je druk om de balans te behouden tussen werk, school & prive.
Wat jouw situatie ook is, het niet weten wat ons te wachten staat is iets waar wij als mensen niet als vanzelfsprekend mee om kunnen gaan. Het kan zorgen voor veel onzekerheid, stress en spanning.
In deze blog vind je daarom een stappenplan. Dit stappenplan geeft je inzicht in hoe jij op dit moment je dagen indeelt en hoe jij hier meer grip op kunt krijgen.
1. Waar gaat mijn tijd nu naartoe?
Maak om te beginnen een overzicht van jouw gemiddelde week. Wat gebeurt er van dag tot dag. Begin hierbij met je wekelijks of dagelijks terugkerende afspraken zoals werken, studie, sporten.
Dit kun je aanvullen met sociale activiteiten zoals uit eten, afspreken met vrienden, een familiebezoek. Probeer zo realistisch mogelijk te zijn. Denk ook aan de reistijd die je kwijt bent om ergens naartoe te gaan of voorbereidingen die je moet treffen voor een activiteit. Kijk vervolgens naar de tijd dat je bezig bent met online zaken zoals het nieuws, social media, door je telefoon scrollen. Ga hier niet te lang mee door.
Vertrouw erop dat de dingen die op dit moment van belang zijn in je leven naar voren komen.
Vind je het lastig om een weekoverzicht te maken van een gemiddelde week, houd dan eens een week lang bij wat je precies doet op een dag en zet dit in een overzicht. Hiervoor kun je de daily planner maken die ik heb ontworpen. Je kunt deze hier downloaden.
2. Wat valt je op?
Wanneer je weekoverzicht klaar is, neem dan even afstand. Leg het weg en probeer het uit je hoofd te zetten. Na een paar uur of een dag pak je het overzicht er weer bij. Kijk nu eens wat jou opvalt. Onderstaande vragen kunnen je hierbij helpen.
> Wat voel je als eerste wanneer je ernaar kijkt? Voel je ruimte of druk? Benauwdheid of vrijheid? Angst, boosheid, vreugde, verdriet of neutraal?
> Wat valt je op? Staat er veel of weinig in jouw schema? Zijn er dagen die opvallen? Is het zoals je verwacht had? Valt je iets nieuws op?
> Welke activiteiten heb je op je weekoverzicht staan? Krijg je hier energie van of kost het je energie? Doe je dit voor jezelf of voor een ander?
Probeer naar het overzicht te kijken zonder oordeel. Niets is goed of fout. Het is een overzicht van hoe jouw tijd nu is ingedeeld, op een manier die (tot nu toe) bij jou past.
3. Wat zou je graag willen?
Tijdens het bekijken zul je al wel een aantal dingen hebben gezien die je wellicht anders wilt. Zo kun je meer tijd willen voor bepaalde zaken. Misschien minder haast hebben op een dag. Of ruimte willen creëren voor jezelf.
Schrijf eens op wat je graag zou willen. Probeer hier zo concreet mogelijk in te zijn. Hoe concreter je het neerzet, hoe groter de kans dat je het ook werkelijk gaat toepassen.
Wanneer je bijvoorbeeld enkel neerzet dat je meer tijd voor jezelf wilt, dan is het moeilijk om dit in te passen omdat je niet concreet hebt gemaakt wat deze tijd dan inhoudt.
Wanneer je echter neerzet dat je meer tijd voor jezelf wilt door vaker te gaan wandelen in het bos, is het veel realistischer om dit ook werkelijk te gaan doen. Nu weet je namelijk hoe die tijd voor jezelf eruit ziet.
Wil je meer tijd voor jezelf of een leuke hobby oppakken, maar weet je niet goed hoe je die tijd in moet vullen, denk dan eens terug aan waar je als kind blij van werd. Wellicht vond je het fijn om met je handen bezig te zijn door te knutselen, kleuren of kleien; denk dan eens aan iets creatiefs zoals tekenen, schilderen of een kastje opknappen. Vond je het fijn om lekker buiten in het gras te liggen of in bomen te klimmen; denk dan eens aan een avontuurlijke boswandeling of een boek lezen in het park. Was je iemand die dingen wilde onderzoeken of leerde je graag; denk dan eens aan het oppakken van een cursus of studie.

4. Waar en hoe kan ik tijd vrij maken?
Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je graag zou willen, pak dan je bevindingen van stap 2 erbij. Als het goed is zijn je hier wat dingen opgevallen. Wellicht ben je erachter dat je wel erg vaak met je telefoon bezig bent of dat je veel vrije tijd besteed aan het kijken van Netflix. Of misschien heb je ontdekt dat je eigenlijk geen tijd voor jezelf vrijmaakt en dat je heel gespannen raakt wanneer je naar je weekoverzicht kijkt.
Om hier verandering in aan te brengen, is het belangrijk dat je dit stap voor stap doet. Verwacht niet dat je iedere dag tijd voor jezelf kunt vrijmaken of dat je de neiging om op je telefoon te kijken per direct kunt onderdrukken. Hoe beter je jezelf hierin tijd en ruimte gunt, hoe meer succes het zal opleveren. Waar zou je mee kunnen beginnen?
> Om te beginnen zou je kunnen kijken waar je in de week tijd vrij kunt maken om iets te doen waar je energie van krijgt. In stap 2 heb je gekeken naar de activiteiten/afleiding die je energie kosten in plaats van opleveren. Deze dingen stap voor stap uit je agenda schrappen is dus een goed idee.
Probeer bijvoorbeeld een avondje Netflix te vervangen met iets anders doen voor jezelf. Voor de tv zitten kan geen kwaad, maar wanneer je dit te vaak en te lang doet kan dit je veel energie kosten omdat je uit contact raakt met jezelf. Je checkt uit en daardoor ben je vaak niet meer bezig met wat je werkelijk wilt. Hetzelfde gebeurt wanneer je vaak op je telefoon en social media zit. Je verliest jezelf in de digitale wereld en bent niet meer verbonden met jouw eigen behoeften. Sterker nog; voor ieder bericht, iedere pop-up, iedere reclame die voorbij komt, zijn je hersenen extra aan het werk om prikkels te verwerken en nieuwe behoeften te creëren. Dit kost dus onwijs veel energie.
Een goed idee dus om wat uurtjes televisie en social media te vervangen door iets waar je wel energie van krijgt. Om even terug te pakken; vervang bijvoorbeeld een avondje Netflix met het maken van een wandeling of het opknappen van een oud kastje.
Merk je dat bepaalde sociale activiteiten je energie kosten, vervang deze dan door juist wat extra tijd voor jezelf in te plannen. Schrap dus dat ene verplichte etentje een keer uit je agenda en ga lekker met een boek in de tuin liggen.
> Daarnaast kun je meer rust creëren in je agenda door letterlijk een streepje ‘-‘ te zetten op momenten die je vrij wilt houden voor jezelf. Wil je dan iets inplannen, zie je dat deze tijd gereserveerd is voor jezelf. Je kunt dan een weloverwogen keuze maken om dat dagdeel niets in te plannen, in plaats van te worden verrast door een overvolle agenda.
Dit kun je ook toepassen om de tijd die je doorbrengt op je telefoon, social media, nieuwssites terug te dringen. In plaats van een ‘-‘, reserveer je een tijdslot om je social media te checken, what’s appjes te beantwoorden, het nieuws te bekijken en eventuele andere zaken op je telefoon te regelen.
Reserveer een paar momenten op de dag zodat je door de dag heen geen stress creëert omdat je bijvoorbeeld nog moet reageren op een bericht. ’s morgens en ’s middags 15 minuten en ’s avonds 30 minuten, kan al veel druk wegnemen door de dag heen.
Denk hierbij ook aan het volgen van nieuwsberichten. Merk je dat je juist spanning krijgt van het volgen van het nieuws en het lezen van allerlei verhalen over de actualiteiten, beperk dit dan tot 1x per dag.
> Een laatste tip dit ik wil meegeven wanneer je jouw weekoverzicht gaat opschonen is jezelf altijd af te vragen of je ‘Ja’ kunt zeggen op onderstaande vragen:
Wil ik dit?
Is dit goed voor mij?
Kun je ja zeggen op beide vragen? Dan is het iets waar je zelf volledig achterstaat en wat je energie kan opleveren. Moet je op 1 vraag ‘nee’. beantwoorden, dan is het iets wat jou energie gaat kosten en kun je er dus beter vanaf zien.
Bijvoorbeeld:
Ik plof op de bank, voor de tv met een zak chips en cola en kom er het hele weekend niet meer vanaf.
Wil ik dit? “Ja”
Is dit goed voor mij? “Nee”
Het kan erg aantrekkelijk lijken om dit het hele weekend te doen, maar toch is het niet goed voor je om jezelf zo ‘leeg’ te laten lopen. Dit is dus beter iets waar je vanaf kunt zien.
Zullen we vanavond samen baantjes gaan trekken?, vraagt een vriendin
Wil ik dit? “Nee”
Is dit goed voor mij? “Ja (in de meeste gevallen wel)
Ondanks dat zwemmen goed voor je kan zijn, mag je nog steeds de keuze maken om er vanaf te zien omdat je bijvoorbeeld geen zin hebt om die vriendin te zien.
Door dit consequent door te voeren bij het inplannen van ‘nieuwe’ afspraken; groot en klein; maak je het jezelf steeds meer eigen en kun je stap voor stap meer grip krijgen op jouw agenda.
……….
Voordat je lekker aan de slag gaat met jouw stappenplan, heb ik nog een aantal tips voor je, om de stappen te doorlopen.
> Neem er de tijd voor! Laat je niet opjagen omdat je nú verandering wilt. Hoe meer je de rust pakt terwijl je dit stappenplan doorloopt, hoe beter je tot de kern kunt komen van waar voor jou de oplossing ligt. Je zult zien dat je bij het doorlopen van een enkele stap al effect gaat zien.
> Laat je niet teveel afleiden! Pak echt even de ruimte om dit voor jezelf in te vullen. Maak tijd vrij in je agenda, zoek een lekker plekje op, zorg dat je telefoon uit staat en dat niemand je stoort.
> Schrijf je bevindingen met de hand op. Wanneer je iets opschrijft wordt het direct in je systeem opgeslagen, waardoor het dus sneller effect heeft. Houd je ervan om lekker creatief te werk te gaan, pak er dan een lekker groot vel papier bij en diverse kleuren, zodat je van jouw overzicht en bevindingen een mooie persoonlijke collage kunt maken.
……….
Ik wens jou heel veel succes met het doorlopen van jouw stappen en het creëren van meer rust en grip in deze pittige tijd. En blijf vooral ook genieten van de weg ernaartoe!
Kom je er zelf niet uit of wil je meer weten? Vul hieronder het formulier in, dan neem ik contact met je op om jouw vraag te beantwoorden.
0 Reacties