Home » Blog » Nee zeggen » Nee zeggen! Hoe doe ik dat?

Nee zeggen! Hoe doe ik dat?

door | 5 nov, 2020 | Nee zeggen

Je hoort het misschien maar al te vaak: “Je moet eens wat vaker nee zeggen” of “Je hoeft niet alles zelf te doen”. Dat klinkt allemaal heel makkelijk, maar…Hoe dan?
Het kan allerlei redenen hebben waarom jij moeite hebt met ‘nee’ zeggen. Wellicht ben je bang dat je niet voldoende presteert, misschien ben je bang dat je iemand kwetst, heb je moeite met je grenzen aangeven, of heb je simpelweg nooit geleerd dat ‘nee’ zeggen ook een optie is.
Wat de reden ook is, het is erg handig om te leren. En het kan op een hele liefdevolle manier.

Jouw Grenzen

Om ‘nee’ te leren zeggen is het van belang dat je duidelijk hebt waar jouw grenzen liggen. Ben je hier nog niet helemaal achter, ga dit dan eerst ontdekken met je dagelijks leven als leidraad.

> Je kunt, om te beginnen, kijken naar je to-do-lijst voor je werk of studie. Heb je deze niet, dan adviseer ik je er één te maken. Maak voor jezelf inzichtelijk welke taken voorrang hebben en óf je nog tijd hebt om nieuwe taken aan te nemen.
> Kijk daarnaast naar de indeling van je sociale-/privéleven en of je hier voldoende ruimte overhoud voor jezelf of eventuele spontane ontmoetingen.

Note: Lees deze Blog voor meer informatie en tips hierover.

Ruimte maken

Om te kijken waar jouw grenzen liggen is het belangrijk om kritisch te kijken waar je meer ruimte nodig hebt en waar je die vrij kunt maken.
Deze voorbereiding is van belang om voor jezelf duidelijk te maken wanneer het tijd is om ‘nee’ te zeggen.
Heb je inzichtelijk gekregen wat je graag zou willen, dan is het van belang om deze ruimte en dus jouw grenzen hierin te gaan bewaken.
Note: ieder mens is anders en ieder mens heeft andere normen en waarden en hiermee ook andere grenzen. Laat je dus niet ompraten of een richting in sturen die niet bij jou past. Jouw grenzen passen bij jouw leven en bij wie jij bent. Je hebt dus alle recht om voor jezelf aan te geven wat je wel of niet wilt. 

Nee zeggen

Tijd om het woord bij de daad te voegen, oftewel de daad bij het woord…

Zoals bij alles dat je moet leren, heb je tijd nodig om het je eigen te maken. Je zult moeten testen welke manier bij jou past. Handig dus om met een situatie te beginnen die niet zo spannend is voor je. Kies voor een relatief makkelijke situatie met iemand waarbij jij je veilig voelt.
Note: Het kan helpen om van tevoren aan te geven dat je aan het leren bent om vaker ‘nee’ te zeggen zodat je weet dat mensen erop voorbereid zijn om een ander geluid van jou te horen.

Voorbereiding

Vaak weet je van tevoren al welke vragen gaan komen en waar jij moeite mee hebt. Bijvoorbeeld het aannemen van ad-hoc werk, waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Bereid je alvast voor op de vraag die komen gaat en zorg dat je een antwoord paraat hebt. Dat kun je doen aan de hand van onderstaande stappen.

1. Laat weten dat je de vraag van de ander begrepen hebt: “Ik begrijp dat je een ad-hoc klus voor me hebt, die vandaag af moet.”
2. Geef antwoord op de vraag: “Ik kan deze klus niet voor je oppakken”
3. Ligt je antwoord toe: “aangezien ik zelf een overvolle agenda heb, kom ik dan in de problemen.”
4. Geef eventueel een alternatief/gevolg; mits dat voor jou haalbaar is: “Vrijdag zou ik het wel voor je kunnen oppakken.”

Voorbeelden

Hieronder geef ik nog twee voorbeelden, waarbij ik gebruik maak van bovenstaande stappen.

Je manager vraagt aan jou een taak op te pakken waar spoed achter zit. Je kunt hier geen nee tegen zeggen, maar je hebt zelf een overvolle to-do-lijst. Als antwoord kun je denken aan:
1.“Je geeft aan dat hier spoed achter zit. 2. Ik kan dit voor je oppakken. 3. Dit betekent wel dat ik ander werk moet laten liggen. 4. Dat zal ik dan volgende week bij je aanleveren, is dat oké?”
Een alternatief voor 4 kan zijn: “Kun je samen met mij kijken wat ik hiervan vooruit kan schuiven?

Komt een vraag voor jou compleet onverwachts, geef dan aan dat je er op een later moment op terugkomt.
1.“Ik hoor wat je vraagt. 3. Ik heb nu niet in beeld of ik daar tijd voor heb. 2. Ik kom er later vandaag bij je op terug”
Zoals je ziet, kun je de volgorde van de stappen aanpassen. 

Duidelijkheid geeft ruimte

Dit zijn voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken in een werksituatie. Uiteraard kun je deze zinnen ook toepassen op andere situaties. In je privé situatie kun je bijvoorbeeld aangeven dat je tijd voor jezelf nodig hebt of dat je agenda al vol zit deze week. Wil je toch afspreken, maar heb je weinig tijd, geef dan van tevoren aan hoe lang je kunt afspreken.
Probeer open en eerlijk te zijn naar jezelf over de tijd die je werkelijk nog vrij hebt om iets in te plannen en hoe jij die tijd wilt indelen. Alleen dan kun je duidelijk zijn naar anderen en krijgen zij de gelegenheid om jouw grenzen te leren kennen.

Ik wens jou heel veel succes met het toepassen van deze tips. Geniet van de rust en ruimte die het je kan opleveren!

Kom je er zelf niet uit of wil je meer weten? Vul hieronder het contactformulier in, dan neem ik contact met je op om jouw vraag te beantwoorden.

 

Over Lieke Bakx

Met creativiteit, Mindfulness en een gezonde dosis humor leer ik jou weer zelfverzekerd en gelukkig in het leven te staan.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin